søndag den 24. januar 2021

The Smiling Lieutenant (Ernst Lubitsch, 1931)

♥♥♥♥♥♡
Miriam Hopkins som den nye Anna, og Claudette Colbert som Franzi

The Smiling Lieutenant er en sofistikeret og vittig film om kærlighed og sex. Det er Lubitsch, det er pre-code, så det er elegant, og underspillet, men det kan ikke skjule, og det skal det heller ikke, at dette er en vidunderlig musical om tre spændende forhold, som opstår pga. et smil og et blink med det ene øje …

Niki (Maurice Chevalier) er løjtnant i den østrigske hær, hvilket åbenbart ikke indebærer meget andet end at gå uniformeret klædt og deltage i parader. I den elegante start, uden nogen dialog, banker en inkassator på, da Niki har en stor gæld for sin elegante påklædning, men lukkes ikke ind. Derefter kommer en ung pige, banker på på en særlig måde, lukkes ind, og mange timer efter forlader hun lejligheden igen. Niki er meget pigeglad, og derfor også den, som hans gifte ven Max (Charles Ruggles) henvender sig til for at få et råd om noget, han ikke rigtigt kan få sagt. Niki gennnemskuer ham: ”You’re crazy about a girl and you don’t know what to do?”. “Right!”. “Then don’t do it!”.

Den første aften udvikler sig hurtigt

Hvis Max havde håbet at få succes hos pigen, så begår han alvorlig fejltagelse ved at bede Niki tage med, men det gør han. Pigen, Franzi (Claudette Colbert), spiller violin i The Viennese Swallows. Det ender (naturligvis) med at Franzi følger med Niki hjem, og de forelsker sig for alvor. Det helt klart et forhold med en helt anden dybde, end Niki er vant til.

Men så nemt går det ikke, slet ikke.

Kong Adolf XV (George Barbier) og prinsesse Anna (Miriam Hopkins)fra Flausenthurm kommer på officielt besøg til Østrig. Flausenthurm lider af alvorlige mindreværdskomplekser i forhold til Østrig. De har været meget større end Østrig, og det er kun de sidste 700 år, at Østrig har været større, proklamerer kongen. Det gør ikke kongens humør bedre, at den østrigske konge ikke kan tage imod dem, da de ankommer, fordi han skal åbne et dyrskue. Vi får et klart indtryk af, at tiden er gået i stå i Flausenthurm. Prinsesse Anna er vokset op omgivet af ældre kvinder, kongen er den eneste mand, hun har kendt, ser det ud som.

Skæbnen vil at Nikis enhed skal deltage i æresparaden for de kongelige gæster, Franzi er blandt tilskuerne, og Niki, meget forelsket, smiler og vinker til hende, og blinker med det ene øje. Ulykkeligvis sker dette i det øjeblik, de kongelige passerer i deres karet, og Anna opfatter at Nikis henvender sig til hende.

Det er en skandale, og det er straks på forsiden af afviserne, dog er Flausenthurm til kongens meget store fortrydelse stavet uden h. Niki er i en meget udsat position, og konfronteres på slottet med Adolf, Anna og hendes følge af ældre damer. Han består den første prøve – han kan stave til Flausenthurm – og så skal han forklare sig for Anna. Hvad betød det at han smilede og blinkede? “When we like someone, we smile. But when we want to do something about it, we wink.”

Han kan ikke undgå at forklare sig, så han undgår fængsel, nemlig ved at sige, at han gjorde, som han gjorde, fordi han synes Anna er så smuk 😊 En international krise afværges ved at Anna og Niki gifter sig.

Ægteskabet annonceres uden at Niki rigtigt er klar over det, men da det begynder at vælte ind med blomster og lykønskninger går det op for ham, hvad han har rodet sig ud i. I en filmens allersmukkeste scener oplever vi Franzi pakke sine få ejendele i hans lejlighed, for at forlade den, gemme sig på trappen, da han kommer hjem, og lægge nøglen til lejligheden på måtten, da hun forlader stedet. Så smukt og så sørgeligt.

Kongen fører sin datter og svigersøn til soveværelset

Anna er meget lykkelig, Niki dybt ulykkelig. Han elsker virkelig Franzi og kan ikke udholde tanken om at være skilt fra hende. Efter det storslåede bryllup fører kongen brudeparret til deres værelse, men så vi Niki ikke være med længere: ”Man kan slæbe hesten til truget, men man kan ikke tvinge til at drikke”, råber Niki efter kongen, da han forlader Anna og slottet.

Men ender med at trøste den ulykkelige prinsesse med et forslag om et spil skak

Kongen trøster datteren ved at tilbyde hende et spil skak.

Mens Niki og Franzi genforenes

Niki går i byen, The Viennese Swallows er på gæstebesøg, og Niki og Franzi forenes.

Franzi trøster den ulykkelige Anna

Anna finder gradvis ud af, hvad Niki laver om aftenen, og narrer Franzi op på slottet til en konfrontation. De giver hinanden en lussing, de tuder hver for sig og sammen. Det går op for Franzi, at Anna virkelig elsker Niki, og hun beslutter at hjælpe Anna med at blive den kvinde, som Franzi vil elske, og dermed opgiver hun også deres eget forhold.

Jazz up your lingerie :-)

Kuren er: Jazz up your lingerie! Franzi  synger og til sidst synger Anna med. Et kort og vidunderligt nummer, hvor Claudette Colbert er skøn, og Miriam Hopkins endnu skønnere, da det pludselig går op for hende, hvordan hun kan blive en moderne kvinde, og en ligeværdig partner for Niki.

Det er en fantastisk scene, og samspillet mellem de to, og det hedeste kys, man kan ønske sig, er så meget pre-code 😊

Hår, tøj, musik bliver jazzet op, og voila, Niki opdager en Anna, som han bliver ganske vild med, og Franzi forsvinder ud af deres liv.

Anna og Niki i afslutningsscenen

Der kan argumenteres for og imod moralen i filmen, men på filmens egne præmisser er det en god morale, og mon ikke Franzi finder en, der kan give hende mere end Niki?

Ingen kommentarer:

Send en kommentar