fredag den 8. januar 2021

Duck Soup (Leo McCarey, 1933)

♥♥♥♥♥♥
Margaret Dumont, Grocuho Marx og Zeppo Marx (som Grouchos sekretær)

Duck Soup, instrueret af den habile Leo McCarey, var den femte og sidste Paramount-film med Marx Brothers, som derefter skiftede til MGM.

Landet Freedonia er ved at gå bankerot, den eneste mulige redning er, at den stenringe enke mrs. Teasdale (Margaret Dumont) låner staten penge. Det vil hun på den ene betingelse, at Rufus T. Firefly (Groucho Marx) bliver landets leder. Nabolandet Sylvania vil annektere Freedonia. Sylvanias ambassadør Trentino (Louis Calhern) har hyret spionerne Chicolini (Chico Marx) og Pinky (Harpo Marx) til at finde noget afslørende om Firefly, og samtidig lægger både han og Firefly an på mrs. Teasdale.

I det videre forløb optræder Chicolini som peanutsælger, bliver hyret som krigsminister af Firefly, og efterhånden er krig mellem Freedonia og Sylvania uundgåelig. Freedonias krigsplaner opbevares af mrs. Teasdale, hun vil give dem til Firefly, og Chicolini og Pinky (begge forklædt som Firefly) vil stjæle dem.

Efter en kort og intens krig ender Trentino i en gabestok, Firefly, Chicolini og Pinky kaster frugt efter ham, han overgiver sig, mrs. Teasdale begynder at synge Freedonias nationalsang, hvorefter de tre kaster frugt efter hende i stedet.

Duck Soup er den mest rendyrkede Marx Brothers film. Der er ingen sidehistorier, der er ingen ”afbrydelser” med klaver- eller harpespil, der er ingen døde perioder med fuldt tryk både på den verbale og den visuelle humor.

Der er mange mindeværdige scener.

Der er operetteagtige sekvenser, fx da Firefly skal modtages.

Der er scener hvor mrs. Firefly, Trentino eller andre bliver hvirvlet ind i sprogligt ekvilibrisme af højeste karat med Firefly eller Chicolini som modpart.

Der er de gentagne scener, hvor Pinky i ministerkøretøjet, en motorcykel med sidevogn, kører afsted, efterladende Firefly i sidevognen. Firefly sætter sig til sidst på motorcyklen, hvorefter Pinky kører i sidevognen uden motorcykel.

Der et par længere scener, hvor Chicolini og Pinky generer en lemonadesælge verbalt og ikke mindst fysisk.

Der er scenen, hvor Pinky opholder sig i en kvindes soveværelse, vi ser hendes sko, hans sko og fire hestesko og nok så nydeligt: hun sover i sin seng, hesten i sin med Pinky ved siden af.

Der er den fantastiske spejlscene, hvor Pinky forklædt som Firefly spiller Fireflys spejlbillede i et manglende spejl. Herunder bytter de to på et tidspunkt side. Chicolini, også i forklædning som Firefly, dukker op og får brudt magien.

Det er en vidunderlig film, Marx Brothers allerbedste.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar