tirsdag den 26. januar 2021

Ternet Ninja (Thorbjørn Christoffersen og Anders Matthesen, 2018)

♥♥♥♥♥♡
Ternet Ninja og Aske (foto: Nordisk Film)

Jeg blev blæst omkuld lige fra start af Ternet Ninja, en animeret film, baseret på Anders Matthesens bog. Den gennemusympatiske danske legetøjsproducent Phillip Eberfrø besøger en legetøjsfabrik i Thailand. Udslidte børnearbejdere producerer Ninjaer på samlebånd. Da Phillip lægger sit ternede halstørklæde, kommer en dreng til at bruge det i stedet for det sædvanlige sorte stof til Ninjaens tøj, og voila er en Ternet Ninja skabt. Og en morder, fordi Phillip går helt amok og banker drengen ihjel. Ternet Ninja bliver besat af en japansk ånd, og vil have hævn.

Det er en forrygende, rystende indledning på filmen, scenen bliver sat umanerligt flot, og sjældent er en dum skid blevet karakteriseret så hurtigt og effektivt. Og hvad kan en hævnende Ninja gøre?

I Danmark møder vi Aske, som går i 7. klasse, og har det meget svært. Hans mor er mere optaget af alternativ mad end af ham. Hans papfar Jørn favoriserer sin søn Sune, som mobber Aske. Aske er forelsket i Jessica, som går i klassen over ham, men som ikke ænser ham. I skolen bliver ham mobbet af Glenn. Aske synes at hans liv er hårdt, og det kan man godt forstå. Han er den lille, den oversete og har intet selvværd.

Skæbnen vil, at Ternet Ninja kommer i Askes onkel Stewarts varetægt og Aske får Ternet Ninja i fødselsdagsgave.

De skal først lære hinanden at kende, men da Aske har opdaget, at Ternet Ninja er et levende væsen, så indgår de en aftale: Ternet Ninja skal hjælpe Aske med at slippe af men Glenn som plageånd, og Aske skal hjælpe Ternet Ninja med at finde Phillip Eberfrø, så Ninja kan hævne sig.

Hermed er grundlaget lagt for et samarbejde, som udvikler sig til et venskab mellem de to. En masse dramatiske, humoristiske, pinlige osv. episoder udspiller sig og gradvis lærer Ternet Ninja Aske at tro på sig selv, giver ham selvtillid, og Aske lærer hurtigt og opnår to fantastiske succeser: at banke Glenn med hele skolen som vidne, og med at afsluttende slag, som Ternet Ninja, ikke har hjulpet ham, og at blive inviteret hjem til Jessicas fødselsdag.

Han tror så meget på sig selv, at tror han kan så på egne ben … han glemmer, at han og Ternet Ninja har en aftale, og nemesis rammer lynhurtigt, og Aske bliver pillet ned igen. Det er sammen de er stærke.

Derefter er der ingen slinger, de finder frem til Phillip, og Aske viser at han er vokset mentalt, ved at overtale Ternet Ninja til ikke at slå Phillip ihjel, men sammen planlægger de, hvordan de kan sørge for at han får en skæbne, der er værre end døden. På foruroligende enkel vis får Aske med Stewarts hjælp skaffet narkotika, som skjult i Ternet Ninja kommer til Thailand med samme fly som Phillip, og perfekt timet plantes hos Phillip, da Aske forfulgt af politiet, når frem til ham, da han vil stige ind i en taxa.

Aske er blevet en helt anden, og nogle overfald i nærområdet, kræver at han bruger sin nyvundne selvtillid og retfærdighedssans.

Filmen er fortalt i et forrygende tempo, den er meget underholdende, og ikke mindst beskriver den en række dilemmaer, hvor vi bliver tvunget til at forholde os til, der sker. Er det rigtigt, at hvis Phillip ikke havde fabrikken med børnearbejdere, ville nogle andre gøre præcis det samme … underforstået, så kan han jok lige så godt gøre det? Nej selvfølgelig er det ikke det, og selvfølgelig under vi Phillip hans velfortjente straf.

Er det rigtigt at slå igen, når der bliver slået på en? Ja, Glenn er så gennemført en dum skid, at det selvfølgelig er i orden at sætte scenen, som Ternet Ninja og Aske gør, så han virkelig bliver gennembanket og ydmyget. Aske skal ikke finde sig i at være offer.

Filmen får afbalanceret dilemmaerne, og der er virkelig materiale i den film til en masse gode diskussioner.

Det er en fantastisk film!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar