tirsdag den 21. april 2020

Et studie i rødt (Arthur Conan Doyle, 1887)


♥♥♥♥♡♡
Originaltitel: A Study in Scarlet. Jeg har læst den danske udgave fra 2012, oversat af Mette Wigh Tvermoes og udgivet af Rosenkilde & Bahnhof 2012 (eBog).

Et studie i rødt er udsendt som første bind af ni i Den nye komplette Sherlock Holmes-udgave, som er en samlet nyoversættelse af Conan Doyles fire romaner og 56 noveller om Sherlock Holmes, og den første som præsenterer værkerne i deres oprindelige rækkefølge og samlinger. Hvert bind indeholder forord og noter, og det første bind desuden Svend Ranilds meget læseværdige forord til den komplette udgave.

Første del af Et studie i rødt er et ”Uddrag af forhenværende militærlæge dr. med. John H. Watsons erindringer”. Første kapitel hedder Mr. Sherlock Holmes. Dr. Watson søger efter en at dele udgifterne til en lejlighed med, introduceres til Sherlock Holmes, som har kig på en lejlighed Baker Street 221B, som de besigtiger og flytter ind i.

De to lærer hinanden at kende, og dr. Watson får lejlighed til på første parket at opleve Sherlock Holmes bruge sin imponerende iagttagelsesevne og sine enestående deduktive færdigheder til at løse for den ukyndige vanskelige eller uløselige kriminalsager på enkel vis.

I Et studie i rødt inviteres han af Tobias Gregson fra Scotland Yard til at bistå med et meget gådefuldt dødsfald, som han umiddelbart finder uinteressant. Presset af dr. Watson tager Holmes afsted, og med i egne øjne ganske simple iagttagelser og følgeslutninger kan han opklare sagen, som Gregson og hans Scotland Yard kollega Lestrade, ikke er i nærheden af at løse, men til gengæld kan tagen æren for. For den betyder ikke ret meget for Holmes, det er processen, jo mere kompliceret, jo bedre, som er hans drivkraft.

Det er fascinerende at følge arbejdet med de mange iagttagelser og konklusioner. Selvom nogle af dem i dag er til at smile af, så er processen spændende og overbevisende. Sagen er i sig selv spændende, og der er et mylder af spændende detaljer, karakterer og miljøer at nyde.

Første del slutter med en dramatisk anholdelse af den skyldige i de to mord, som er blevet begået.

Andel del I de helliges land beskriver John Ferrier og hans plejedatter Lucy, som findes og reddes af en karavane af mormoner på vej mod Utah. Denne del er mindst lige så fascinerende som første del, og udvikler sig til en spændende fortælling om, hvordan de to bliver en del af mormonernes samfund, og så alligevel ikke, fordi hun forelsker sig i Jefferson Hope, som ikke er mormon, med fatale konsekvenser.

De to dele hænger naturligvis nøje sammen, og den uafvendelige slutning er både tragisk og retfærdig.

Historierne er medrivende fortalt, spændende, med masser af detailrigdom, og en imponerende energi. Sherlock Holmes og dr. Watson lægger grundlaget for et livslangt venskab. Vi oplever de første mange eksempler på Holmes ekstraordinære evner. Watsons første mistro forvandles til næsegrus beundring for vennens indsigt i mange forskellige discipliner og evnen til at kombinere denne indsigt til enkle løsninger, der kan forklare alt det, der for den utrænede er uforklarligt og usammenhængende.

Der er bestemt intet bedaget over den historie, og jeg glæder mig til at genlæse resten af serien!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar