mandag den 13. april 2020

Bargums synder (Sofie Malmborg, 2020)


♥♥♥♡♡
Bogen er fiktion, men i omfattende grad baseret på historiske personer og virker godt researchet og er meget overbevisende skrevet. Titlens Bargum er Frederik Bargum, som blev født 1733 som søn af en lærredskræmmer. Han kommer i 1750 i lære i sin onkel Carl Gustmeyers tømmerhandel, og ved onklens død i 1759 stilles han over for to forslag af enken, Frederiks moster Catharina: at blive medejer af tømmerhandlen og at gifte sig med sin kusine Leonora. Han accepterer begge forslag.

Det er et godt afsæt for den ambitiøse, idérige og driftige Frederik. Han bliver bl.a. tobaksdirektør og via Guinesisk Kompagni dybt involveret i slavehandel.

Det en grundlæggende en meget spændende og fascinerende historie, som jeg slugte på en eftermiddag. Der er overbevisende skildringer af København og Åbenrå i sidste halvdel af 1700-tallet, der er fine beretninger fra rejser i Europa, og spændende beskrivelser af Frederiks store op- og nedture.

Vi får også et levende indblik i de store standsforskelle, bl.a. mellem Frederik, da han er på vej op, og hans to brødre. Bl.a. latrinære forhold, måltider og påklædning er beskrevet overbevisende.

Jeg kunne have ønsket mig, at der kom lidt mere kød på hovedpersonerne, for der er stof til en endnu større fortælling, bl.a. bliver Leonora en mærkeligt uforløst person i bogen.

Jeg kan godt forstå konstruktionen, hvor historien om Frederik og Leonora gradvis afdækkes, via deres ældste levende barn Rebecca, som sammen med sin bror blev efterladt i København, og intet kender til forældrenes skæbne. Men den virker lidt anstrengt, om end der er en god sidehistorie, hvor Rebecca arbejder for lægen Hess i Åbenrå.

Det er absolut en anbefalelsesværdig bog, en spændende debut, som jeg håber bliver afsæt for et succesfuldt forfatterskab.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar