søndag den 10. maj 2020

Den lange søvn (Raymond Chandler, 1939)


♥♥♥♥♥♥
Originaltitel: The Big Sleep. Jeg har læst den danske udgave fra 2013, oversat af Kurt Kreutzfeldt og udgivet af People’s Press 2013 (eBog).

”Hvor meget betyder det, hvor man ligger, når man først er død? I en beskidt samlebrønd eller i et mausoleum af marmor på toppen af en bakke. Man er død. Man sover den lange søvn, behøver ikke bekymre sig om den slags. Olie og vand betyder lige så meget for en som vind og luft. Man sover den lange søvn og tænker ikke på, hvor ækelt eller usselt man døde.

Det kunne lyde som Shakespeare, men det er Chandler.

Det er fra slutningen af Den lange søvn, en vidunderlig roman med Philip Marlowe som hovedperson i en kulsort historie udspillet i Los Angeles og omegn.

Philip Marlowe bliver hyret af general Sternwood, som har modtaget et brev med tre veksler, som hans yngste datter Carmen, har underskrevet. Philip Marlowe involveres i et kompliceret væv af hændelser, som alle på en eller anden måde involverer Carmen og/eller hendes storesøster Vivian, begge meget smukke og begge meget depraverede, og ufrivilligt tæt forbundne med forskellige kriminelle typer.

I et dystert univers med en broget skare af små og større kriminelle færdes Philip Marlowe hjemmevant, med æresbegreber, som holder ham på den moralsk rigtige side af loven. Hans erfaring, hans nysgerrighed, hans pågåenhed, hans insisteren på at afdække sandheden, hans hårdslåenhed, hans rappe replikker, hans situationsfornemmelse osv. resulterer i en fascinerende tour de force en dystopisk verden.

Raymond Chandlers evne til at sætte scenen er uovertruffen: omgivelser, interiør, personer, beskrives og karakteriseres i et vidunderligt præcist og humoristisk sprog.

Philip Marlowe balancerer på en moralsk knivsæg, er lige ved at tippe over et par gange, men han er det faste moralske holdepunkt i en beskidt verden. En antihelt, som det er svært ikke at holde af og med.

Det er en ekstremt velskreven roman, en kompleks historie skruet eminent sammen, sproget er en nydelse og jeg elsker den bog.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar