torsdag den 11. juni 2020

Sherlock Holmes’ arkiv (Arthur Conan Doyle, 1927)


♥♥♥♡♡♡
Originaltitel: The Case-Book of Sherlock Holmes (1927). Jeg har læst den danske udgave fra 2017, oversat af Mette Wigh Tvermoes og udgivet af Rosenkilde & Bahnhof (eBog). Den er udsendt som niende og sidste bind i Den nye komplette Sherlock Holmes-udgave.

Svend Ranild har igen skrevet et meget fint forord, denne gang med hovedfokus på den sidste del af Conan Doyles karriere, hvor Sherlock Holmes spillede en ganske lille rolle.

Sidste bind af ni, som samlet indeholder fire romaner og 56 noveller, er bestemt det svageste. Der er flere eksperimenter med formen, som ikke rigtigt lykkes, og der er stor forskel på kvalitetsniveauet, men læseværdige er alle 12 noveller på en eller anden måde.

  • Mazarin-diamanten – hvor en voksfigur af Sherlock Holmes og en grammofon spiller en afgørende rolle ved tilvejebringelsen af en skjult ædelsten.
  • Thor-Broen – en rig mand, en jaloux kone, en smuk guvernante og et djævelsk komplot, et selvmord forklædt som mord.
  • Den krybende mand – en ældre professor bliver forlovet med en kollegas datter, og ændrer karakter. En mini dr. Jekyll og mr. Hyde.
  • Vampyren i Sussex – hvor Sherlock Holmes (naturligvis) finder en rationel forklaring på noget, som kan opfattes som vampyrisme, men er raffineret jalousi.
  • De tre Garrideb’er – hvor jagten på en person med efternavnet Garrideb er i centrum, Watson bliver såret (heldigvis overfladisk) og Sherlock Holmes viser følelser.
  • Den fornemme klient – hvor Sherlock Holmes skal forhindre et ægteskab mellem en østrigsk morder, og den underskønne datter af en berømt general, selv bliver overfaldet, og vi oplever en usædvanligt dramatisk slutning hvor skurken møder en forfærdelig skæbne.
  • De tre gavle – hvor en enkes hus med indhold bliver meget eftertragtet pga. den afdøde søns memoirer.
  • Den blege soldat – fortalt af Sherlock Holmes! – hvor eftersøgningen af en forsvunden soldaterkammerat får en uventet lykkelig slutning.
  • Løvemanken – også fortalt af Sherlock Holmes - hvor nogle mystiske dødsfald viser sig at ikke at skyldes noget kriminelt.
  • Den pensionerede farvehandler – hvor en gerrig, pensioneret farvehandler gifter sig med en yngre, smuk kvinde, med fatale følger.
  • Kvinden med sløret – hvor titelpersonen letter sit hjerte om et uopklaret mord, og Sherlock Holmes får hende til at ville leve videre.
  • Shoscombe Old Place – hvor den forgældede sir Robert satser alt på at hans hest vinder derbyet, men søsterens ubelejlige dødsfald er ved at kuldkaste alle planer.

Der er nogle ganske tynde historier imellem, hvor der ikke er noget egentlig opklaringsarbejde, og nogle, hvor Sherlock Holmes indsats er ganske beskeden. Eksperimentet med at lade Sherlock selv fortælle historierne er ikke en succes. De tre Garrideb’er skiller sig ud, ved at Watson bogstaveligt kommer i skudlinjen, og Sherlock ikke kan skjule, at han er dybt berørt.

Den fornemme klient er nok den bedste i samlingen, en skurk som kan matche Holmes, og en hævngerrig kvinde, som på overraskende vis får sin hævn og sørger for en form for retfærdighed.

Den nye komplette Sherlock Holmes-udgave er en gave til alle med interesse for Sherlock Holmes. Alle Conan Doyles noveller og romaner i kronologisk orden, med omhyggelige forord og interessante noter.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar