lørdag den 26. december 2020

Yngre med årene (Bente Klarlund Pedersen, 2020)


♥♥♥♥♥♡

Bente Klarlund Pedersen har et imponerende cv, se fx Wikipedia, og er fantastisk til at formidle. Hun har bl.a. modtaget Rosenkjærprisen ”for sin evne til "at formidle et svært tilgængeligt videnskabeligt emne": resultaterne af sundhedsforskning”.

Yngre med årene handler om, hvordan man selv kan vælge en livsstil, så man øger sandsynligheden for at leve længere og bevare et godt helbred. Der er ingen garantier, for som BKP skriver er megen sygdom simpelthen sort uheld. Men ved at følge hendes råd, er der videnskabeligt belæg for at sige, at man mindsker risikoen for alvorlig sygdom og øger sandsynligheden for et langt liv uden skranten. Rådene er baseret på videnskabeligt grundlag, og der er en omfattende litteraturfortegnelse.

Hvad skal der så til?

Der er som udgangspunkt KRAM: Kost, Rygning, Alkohol og Motion. Man skal først spise når man er sulten, men skal spise varieret, man skal ikke ryge, man må indtage alkohol i begrænsede mængder fordelt over ugen og man skal dyrke motion mindst 30 minutter hver dag og få pulsen op mindst to gange om ugen. Det er dokumenteret, at personer med en KRAM-venlig livsstil i gennemsnit lever 14 år længere.

På en enkel og letlæselig måde redegør BKP for hvert af områderne. Konklusionerne bliver opsamlet løbende i nogle overskuelige råd.

Men der er selvfølgelig også mange andre områder og emner. Jeg har noteret nogle få af konklusionerne, der er mange andre 😊: Kaffe nedsætter risikoen for tidlig død. Drop kosttilskuddene, du opnår højst en meget dyr urin. Sov 7-9 timer hvert døgn.

Så er der den mentale sundhed: ”Fællesskaber, mening i livet - og at kunne glæde sig over livet – holder mennesker sunde.” Nogle af rådene til at styrke den mentale sundhed er: at sove nok, at være fysisk aktiv (det dæmper bl.a. stress og angst), vær mentalt aktiv, vær mindful, vær kreativ, hold sammen på familie og venner, gør noget meningsfuldt og sørg for et stærkt fysisk helbred (KRAM).

BKP kommer også ind på religion, optimisme (ja, optimister lever længere end pessimister), vigtigheden af børn, frivillighed og ærefrygt.

Ærefrygt. BKP beskriver sin følelse, når solen står op over vandet. ”Ærefrygt kalder jeg det i mangel af et bedre ord. Jeg ærer øjeblikket. Jeg frygter det ikke. Det opbygger mig. Det er vigtigt for mit mentale velbefindende, at jeg fra tid til anden bliver blæst omkuld af følelsen af ærefrygt.

BKP kommer omkring det hele på en overbevisende måde. Det er skrevet ganske letlæseligt og udogmatisk, og i fuld respekt for, at det for det enkelte individ kræver en bevidst omlægning af vaner at tillægge sig en livsstil som den, hun beskriver.

Der er ikke nogen simple løsninger, det kræver en indsats og en stærk vilje at tillægge sig de gode vaner. Men indsatsen giver et godt afkast i form af bedre fysisk og psykisk helbred samt et længere liv, det er nok værd at satse på. Og en ekstra bonus er, at verden ikke er sort/hvid, det er ikke alt eller intet (bortset fra at rygning er absolut bandlyst) så man kan sagtens ændre på noget i mindre skala, for at komme i gang.

Jeg føler mig meget klogere efter at have læst bogen. Mange af rådene kender jeg allerede fra alle mulige andre sammenhænge, men nu véd jeg, at de mange konkrete råd er baseret på veldokumenteret forskning, og ikke på ”det virker for mig, så virker det nok også for andre”.

Jeg kan varmt anbefale Yngre med årene til alle der lyst til at få en enkel indføring i, hvordan man kan opnå et længere og sundere liv, på en måde, som man selv har kontrol med.

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar