lørdag den 9. januar 2021

Sherlock Jr. (Buster Keaton, 1924)

Filmoperatør Buster træder ind i filmen og bliver Sherlock Jr.

♥♥♥♡

En filmoperatør (Buster Keaton) er forelsket i en ung pige (Kathryn McGuire), ligesom den lokale sheik (Ward Crane) er. Buster købet en æske chokolade til pigen, sheiken stjæler faderens (Joe Keaton) ur og pantsætter det, for at få råd til en større æske. Buster ”afsløres” fejlagtigt som tyven og forvises fra pigens hjem.

Buster fremviser i biografen en film om et tyveri af en halskæde, falder i søvn, og drømmer at han træder  ind i filmen, hvor rollerne indehaves af personer fra hans egen virkelighed, som detektiven Sherlock Jr. Skurkene prøver på spektakulær vis at dræbe ham, men han undgår alle fælder. Han kommer  på en forrygende tur på en motorcykel, hvor føreren er faldet af og den intetanende Buster sidder foran. Han ender ved det hus, hvor pigen holdes kidnappet, befrier hende, får halskæden tilbage, og de to flygter.

Han vågner i operatørrummet, pigen kommer og forklarer at hun og hendes far undskylder for at have taget fejl om tyveriet af faderens ur, og Buster kopierer afslutningen af filmen, da han kysser pigen og sætter ring på hendes finger.

Buster introduceres som en gennemærlig og naiv person, som af et ægte hjerte elsker pigen. Filmen er indtil han bortvises fra huset ganske regulær og traditionel. Da Buster falder i søvn sker der en dramatisk forandring, da den virkelig verden og drømmeverdenen flyder sammen. Dramatikken og komikken løftes til et helt andet niveau, og vi får nogle fejende flotte forløb, bl.a. billardspillet, motorcykelturen, og flugten fra huset til sidst.

Det kan dog ikke samlet dække over, at det er en film i den tynde ende af Buster Keatons produktion. Der er potentiale i historien, men trods en del gode tilløb bliver det ikke forløst.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar